Consells de conducció amb neu

15/01/2017

Practicar el nostre esport moltes vegades implica conduir amb neu per poder arribar a l'estació i així gaudir de les millors baixades amb neu verge. Aquí us donem uns quants consells que us poden ser útils per evitar ensurts.


ABANS DE POSAR-SE EN MARXA


Primer de tot cal preparar el nostre vehicle a consciència de cara a l'hivern. Cal revisar l’estat: dels líquids del vehicle, de l’eixugaparabrises, del sistema d’enllumenat, la bateria i l’estat dels pneumàtics i la seva correcta pressió. A més, és molt aconsellable muntar pneumàtics d’hivern durant els mesos més freds i practicar com posar les cadenes a les rodes motrius del nostre vehicle.

Un altre element clau de cara a la conducció hivernal és l’anticipació. En aquest sentit, és més que recomanable informar-se sobre les condicions meteorològiques previstes i l'estat de les carreteres abans de sortir, d'aquesta manera podem preveure i organitzar la nostra ruta.

Abans de sortir cal comprovar que tenim combustible suficient per si el viatge s'allarga, és necessari revisar que el nostre mòbil tingui prou bateria i informar a algú de la nostra ruta. A més, és aconsellable portar roba d'abric i alguna cosa de beguda i menjar per si la cosa es complica.


DINS LA CARRETERA

Cal ser molt curosos en les maniobres que fem, i tenir clar que la distància de frenada i la resposta de la direcció no són les mateixes en condicions d'escassa adherència, i cal conduir amb molta seguretat i finesa, sense fer moviments bruscs.

Consells bàsics de circulació amb neu o gel:

  1.     Augmentar la distància de seguretat.
  2.     Evitar moviments de volant bruscs.
  3.     Intentar no frenar o accelerar de cop.
  4.     Adequar la velocitat.


Altres consells:

Anticipació visual

En circumstancies adverses cal anticipar els problemes i estar més alerta que mai. La vista es la que treballa en busca d’obstacles i en buscar la traçada ideal. Cal mirar sempre cap allà a on es vol anar.

*Sempre anem cap allà on mirem. Si ens mirem el cotxe del davant acabarem contra el cotxe del davant.

Suavitat en la conducció

Cal evitar qualsevol tipus de maniobra brusca: frenades fortes, acceleracions brusques, gir excessiu del volant,... Totes les nostres accions al volant han de ser a càmera lenta!

El pedal de l’accelerador, igual que el del fre o el de l'embrague, cal usar-los amb molta delicadesa.

Sobretot en baixades utilitzem el motor com a fre, amb una marxa curta per evitar haver de frenar o canviar de marxa.

*Amb cotxes automàtics, limiteu manualment la marxes a fi de que el motor retingui.

En el cas d’haver de trepitjar el pedal del fre, fer-ho sempre amb les rodes rectes. Si frenem amb les rodes girades l’únic que fem és perdre encara més el control de la situació.

A l’hora de prendre els revolts girar el volant suaument i no més del compte.

Conèixer el cotxe

Conèixer el funcionament dels sistemes de seguretat del cotxe ABS, ESP, ASR,... és clau per a practicar una conducció segura.

*Els professionals recomanen desconnectar l'ESP en cas de no portar rodes de neu o portar cadenes. (Si portem rodes de neu sense cadenes el podem deixar connectat)

Saber utilitzar les cadenes

Posar cadenes sovint no resulta tan senzill com sembla i menys en situacions de fred i neu que seran quan ens fan falta. És per això que es recomana haver-ho provat abans a casa.

Per altra banda no cal posar-les si no és necessari, ja que si no hi ha prou gruix de neu podem malmetre les rodes i l'asfalt i a més entorpirem la circulació dels demés vehicles.

En cas de ser necessari posar cadenes cal intentar parar en un marge i així deixar pas als demés vehicles.

Sentit comú

Conduir amb por és un dels pitjors enemics a la carretera, si no us veieu en cor de sortir a la carretera en aquestes condicions millor esperar a que la cosa millori.

*Regla bàsica de la conducció: no conduir mai per sobre de les possibilitats de cada conductor.QUÈ FER SI ENS QUEDEM ATRAPATS?


Una de les situacions més angoixants que podem viure és quedar-nos atrapats enmig d’una nevada. En aquest cas extrem el primer que cal fer és intentar deixar el cotxe en un voral i buscar un refugi.

Si no podem arribar a cap refugi a l’exterior, el més recomanable és quedar-nos dins del nostre cotxe i col·locar alguna peça de roba o plàstic de color viu a l’antena o eixugaparabrises del cotxe per facilitar la nostra localització.

Un cop tancats dins el cotxe, els pneumàtics i algunes gomes del cotxe fan d’aïllants tèrmics, i cal mantenir encesa la calefacció i una finestra del cotxe una mica oberta. A més, cal que estem atents a mantenir el tub d’escapament net per evitar que el fum de la combustió entri dins de l’habitacle, ja que podria esdevenir fatal. De la mateixa manera, si ens hem de quedar adormits no ens podem oblidar d’apagar el motor.


Informació extreta de:
motor.ara.cat
canaldemotor.cat

INTERSPORT Head Victor Carreras Intersport Oller Brokers Casfin Boniquet Fusteria integral Jordi Matholding Grau Soler ortopedia Psicologa Silvia Alsina

 

POLÍTICA DE PRIVADESA

A través del present avís CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA informa als usuaris del lloc www.canmc.org, en compliment de l'article 5 de la Llei Orgànica 15/1999 de Protecció de Dades de Caràcter Personal (en endavant LOPD), sobre la seva política de protecció de dades personals amb la finalitat que aquests decideixin de forma expressa, lliure i voluntària, si desitgen facilitar a l'EMPRESA les dades personals que els són sol·licitades al lloc web. També s'informa als usuaris de la incorporació de les dades en fitxers, el titular i responsable dels quals és CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA, portant a terme un tractament informatitzat amb la finalitat de cursar la seva sol·licitud, així com l'enviament d'informació comercial, per mitjans tradicionals i electrònics,sobre els serveis oferts actualment i en el futur.
Tret que específicament s'estableixi el contrari, es considerarà necessari completar totes les dades requerides als formularis. En cas de no proporcionar totes les dades estimades com a necessàries, CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA podrà, depenent del cas, no cursar la concreta sol·licitud que s'efectuï.
L'usuari haurà d'emplenar amb dades vertaderes, exactes, completes i actualitzades, responent als danys i perjudicis que pogués ocasionar a causa de l'emplenament defectuós dels formularis amb dades falses, inexactes, incompletes o no actualitzades. CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA ha adoptat tots els nivells de seguretat de protecció de les dades personals exigides a la legislació vigent de protecció de dades, instal·lant les mesures tècniques i organitzatives necessàries per a evitar la pèrdua, mal ús, alteració, accés no autoritzat i altres riscs possibles.
Igualment, CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA es compromet al compliment de la seva obligació de secret de les dades personals i del seu deure de guardar-les i adoptarà totes les mesures necessàries per a evitar la seva alteració, pèrdua, tractament o accés no autoritzat, tenint en compte en tot moment l'estat de la tecnologia. Així mateix, aquest deure de confidencialitat és d'obligat compliment per tots aquells tercers que, en virtut d'un contracte de serveis d'encarregat del tractament de dades, tinguin accés a les dades de caràcter personal i als equips o sistemes d'informació de CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA.
L'usuari o la persona que el representi podrà exercir en qualsevol moment el dret d'accés, rectificació, cancel·lació i, si escau, oposició d'acord amb l'establert a la LOPD i altra normativa aplicable a aquest efecte, adreçant una comunicació escrita i/o electrònica a info@canmc.org a CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA amb adreça Av. Pirineus, 23 baixos 17520 PUIGCERDÀ (GIRONA), en la qual s'acrediti la identitat de l'usuari.
En cas que l'empresa oferís algun tipus de servei especial en el qual determini unes previsions específiques diferents d'aquestes, pel que fa a la protecció de dades, tindrà primacia l'aplicació de les normes particulars indicades per a aquest servei en particular per damunt de les presents, en cas d'incongruència.
CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA es reserva el dret a modificar la present política, informant prèviament als usuaris dels canvis que s'hi introdueixin.