El material bàsic d'esquí de muntanya

06/02/2012

Una altra vegada som en plena temporada i cada cop hi ha més practicants d'aquest esport que uneix l'esquí alpí, l'excursionisme, el turisme i la competició.

Qui de nosaltres no ha somiat en baixar aquelles pales nevades de la muntanya del davant o ha pensat en alguna travessa pels Alps o els Pirineus?

Quantes vegades hem volgut anar a aquell pic que es veu des de dalt el telecadira?

I també, com ens hem sorprès quan a les mateixes pistes ens trobem grups o individus que pugen amb una facilitat impensable pels que tan sols ho han intentat amb els esquís i botes de pista.

Per altra banda, malauradament, cada hivern ens assabentem d'accidents per allaus, gel o altres incidències, a vegades amb resultats fatals.

I si finalment ens hem decidit a practicar aquest esport ens trobem amb la dificultat de llogar material, amb estranyes fixacions que no sempre ens inspiren massa confiança i una varietat d'esquís que fan francament difícil saber què escollir.

Amb aquests articles volem fer una senzilla introducció a l'esquí de muntanya per esquiadors de pista (o més ben dit d'esquí alpí) donant una sèrie de consells i fonts d'informació que millorin la nostra seguretat i ens estalviïn una pila de diners en proves de material.

Però exactament, què és l'esquí de muntanya? És fàcil de definir, es tracta de traslladar-se per la muntanya mitjançant uns esquís, tant en pujada com en baixada i acostuma a incloure tècniques complementàries de l'alpinisme com la utilització de grampons i piolets, progressió encordats, tècniques de seguretat d'allaus, etc.

A diferència de l'esquí alpí, que es practica en estacions controlades i senyalitzades, normalment amb la neu preparada i amb un grup de pisters, socorristes i servei mèdic que cuiden de nosaltres, l'esquí de muntanya es practica a la muntanya lliure i salvatge, de forma individual o en grup però sense el suport de cap estructura més que la nostra i sense accés a més recursos que els que portem amb nosaltres.

Això és part del que li dóna el seu atractiu. La muntanya, per a molts prohibida a l'hivern, es torna accessible i la sensació de llibertat i independència és tan sols comparable a la d'aquells que naveguen pels seus propis mitjans al mig del mar.

Però no hem d'oblidar que aquestes característiques són les que també li donen una certa perillositat. Hem de ser conscients d'on som, hem de prendre les nostres pròpies decisions i patirem directament les seves conseqüències.

Abans de llençar-se de ple a aquest esport és molt convenient fer un curset que ens ensenyi les tècniques bàsiques de progressió amb esquís de muntanya, la manipulació correcte del material, les tècniques i coneixements de seguretat sobre allaus, utilització de material d'alpinisme, etc. És força irresponsable comprar-se un parell d'esquís i botes i llençar-se a pujar un cim sense una mica de pràctica i coneixements previs.

Unes sortides amb companys més experimentats acabaran de donar-nos la confiança i els coneixements que necessitem per anar sols.

El material bàsic
Una de les diferències més importants amb l'esquí alpí són les fixacions i les botes.

Fa molts anys no hi havia diferència i segur que alguns encara recordareu aquelles fixacions de cable i botes força flexibles que servien tant per una modalitat com altra. Simplement es posaven unes "pells de foca” amb el pèl amb la direcció correcta, de forma que deixaven avançar l'esquí i impedien el retrocés.

A partir dels dissenys originals es van anar desenvolupant les fixacions que tots coneixem de l'esquí de pista i es van haver d'adaptar perquè permetessin aixecar el taló a la pujada i bloquejar-lo a la baixada. El primer pas va ser muntar unes fixacions més o menys estàndard sobre una placa articulada que permetia aixecar el taló.

Aquest disseny bàsic el podem trobar amb fixacions de Silvretta o les famoses Diamir.
 
                                                    
 

La puntera i la talonera van muntades sobre una barra que s'articula al davant i un mecanisme permet bloquejar-la per la baixada o inclús servir d'alça a les pujades.

Els principals avantatges d'aquest tipus de fixació són :

- Familiaritat per l'esquiador de pista. Funcionen com les de qualsevol esquí.
- Podem fer-les servir amb botes normals de pista o de muntanya.
- A nivell de seguretat són molt semblants a les de pista.
- Possibilitat d'ajustar-les a qualsevol mida de bota mitjançant un cargol d'ajust.
 
Els principals inconvenients són :
- Pes (aprox. 1715 gr la parella)
- Més dificultat al fer voltes maria.
- Una mica més lentes de passar de pujada a baixada.
 
El 1983 Dynafit va presentar la Tourlite, una combinació de bota i fixació ultralleugera que ha evolucionat cap a les noves Dynafit TLT, ATK, etc. És la fixació que es fa servir a curses i si estem acostumats a esquís de pista, costa una mica creure que pugui funcionar.
 
                                                               
 

Aquest tipus de fixació té una puntera i talonera separades. El lligam amb les botes es fa mitjançant dos "punxes” que entren en 2 forats al davant de la bota i permeten llibertat al taló. La talonera porta dues espigues que entren en una ranura a la bota per bloquejar-la de baixada i poden girar per la pujada i servir d'alça.

Els principals avantatges són :

- Pes (de 230gr a uns 400gr el parell).
- Facilitat de fer voltes maria.
- Rapidesa en passar de pujada a baixada.
 
I els principals inconvenient són :
 
- Necessitat de botes especials (tot i que totes les botes de esquí de muntanya modernes venen preparades).
- Funcionen de forma molt diferent a les de pista. Hem d'aprendre a posar-les i al principi costa una mica. Després ja es molt fàcil.
- En funció del model (com més race pitjor) la seguretat pot ser més limitada. Hi ha models que compleixen normes DIN però hi ha models de cursa que no les compleixen.
- En funció del model (novament com més race pitjor) no es poden ajustar a la mida de la bota. Quan canviem de botes pot ser que haguem de foradar de nou l'esquí.
 
Fins aquí la teoria. Realment hi ha molts models, alguns poden portar frens, altres es poden ajustar més, però tots funcionen bé sense problemes.
 
Molt lligades a les fixacions tenim les botes. De fet, a les Dynafit i similars la bota es converteix en part integrant del sistema. Podem agrupar-les en botes que suporten les fixacions tipus Dynafit (tenen uns forats metàl·lics a la puntera) i les que no. La major part de botes modernes porten aquest sistema.
 
La principal diferència amb les botes d'esquí alpí és la possibilitat de desbloquejar la canya i com a conseqüència poder caminar i pujar millor. També acostumen a tenir soles de muntanya (VIBRAM o similars) per si hem de caminar, escalar, etc.
 
De la mateixa manera que amb les fixacions tenim botes amb 4 tanques molt semblants a les d'esquí de pista, que donen un magnífic control a les baixades i botes ultralleugeres amb tanques molt ràpides. Tot i aquesta distinció, cada vegada hi ha més models mixtes que, tot i que tenen bones prestacions de baixada, tampoc tenen un pes excessiu.
 
A continuació us afegeixo alguns models de menys a més lleugeres (recordeu que el preu és inversament proporcional al pes):
 

DYNAFIT Zzero4

- 4 tanques

- Pes 1825 gr

- Pensada pel descens.

Dynafit TLT 5 Mountain

- 2 tanques amb canvi ràpid de pujada a baixada

- Pes 1065 gr

- Mixta, model ideal per tot ús

Dynafit DY.N.A. Evo

- 2 tanques amb canvi ràpid de pujada a baixada

- Pes 690 gr

- Pensada per a competició

Scarpa Hurricane Pro

- 4 tanques

- Pes 1820 gr

- Pensada pel descens

Scarpa Maestrale

- 4 tanques

- Pes 1530 gr

- Pensada per a tot ús

Scarpa Alien 1.0

- 1 tanca i un sistema especial al peu

- Pes 720gr

- Pensada per a competició
 
Com podeu veure hi ha a molt per escollir. En principi les botes estil competició tenen com a avantatges principals el pes i les tanques ràpides i com a inconvenients el preu, el confort i no tenir les mateixes prestacions a les baixades.

Els esquís també han evolucionat molt últimament i podem trobar tota una gama que va d'esquís típics de freeride a esquís especialitats per cursa.

Passa una mica com amb les botes. Esquís més pesats i amb més prestacions de baixada que es confonen amb els de freeride i esquís molt especialitzats per cursa que sacrifiquen tot el pes.

I com amb les botes, el preu segueix anant de forma inversa al preu. Com més lleugers, més cars i menys duració.

Aquí trobem més fabricants. Per la banda de freeride, tenim els fabricants tradicionals d'esquís i molts d'ells ofereixen també models ultralleugers (Atomic, Dynastar, Elan, Movement) juntament amb fabricants especialitzats en esquí de muntanya com Dynafit i SkiTrab. N'hi han tants que s millor mirar a les botigues de quins disposen.

Mostrem a continuació alguns exemples :
 

Dynafit Seven Summits

Pes 1240gr per 163cm.,1330gr per 170cm

Dynafit Mustagh Ata

Pes 1150gr per 161cm, 1255gr per 169cm

Dynafit World Cup Race

Pes 710gr
Mida única 160cm

Ski Trab Tour Rando

Pes 1150gr per 164m, 1210gr per 170cm

Ski Trab Duo Free Rando

Pes 1200gr per 164m, 1350 per 170cm

Ski Trab Duo World Cup

Pes 720gr per 160m, 780gr per 170cm
 
Finalment arribem a un material molt específic d'esquí de muntanya, les pells de foca que ni són pells ni són de foca (actualment).

Se n'utilitzen de 3 tipus, les sintètiques, les que es diuen de mohair i unes que estan al mig i es diuen mixtes (realment totes són sintètiques però...).

Les primeres s'agafen més a la neu, acostumen a ser més pesades i no rellisquen tan bé com les de mohair. I segur que heu endevinat que les sintètiques són d'ús general i les de mohair s'utilitzen a curses. Segurament també podeu endevinar quines són més cares, no?
 
Pell de mohair de la casa CollTex per competició amb gomes al davant per fixar-la a l'esquí i sense fixació a darrera.
 
Pell mixta de CollTex per ús general amb ferro per fixar-la a l'esquí al davant i fixació a darrera.
                                                 
                                                               
Independentment de la seva composició hi han pells rectes i d'altres que es tallen a la forma de l'esquí.

La major part de pells es fixen a l'esquí, a la part de davant amb uns ferros o unes gomes i porten una cola especial que normalment fa innecessari fixar-les al darrera (tot i que depenent dels models porten mecanismes de fixació).

Fabricants típics són CollTex o Pomoca.

Un altre accessori que és important, sobretot al començament, són les ganivetes, que són una mena de grampons pels esquís que ens permeten superar pendents glaçades a on les pells no agafen. Les ganivetes han de ser adequades a la fixació que tingueu instal·lades l'esquí i a l'ample d'aquest.
 
                                                                                  
 
 

Finalment ens queden els pals. Poden ser d'esquí alpí, de muntanya o d'esquí de fons i han de ser més llargs que els d'esquí alpí.

Com sempre, hi han models molt senzills i econòmics i models ultralleugers per a curses que normalment són molt més cars i fràgils.
 

Paco Gorina

INTERSPORT Head Victor Carreras Intersport Oller Brokers Casfin Boniquet Fusteria integral Jordi Matholding Grau Soler ortopedia Psicologa Silvia Alsina

 

POLÍTICA DE PRIVADESA

A través del present avís CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA informa als usuaris del lloc www.canmc.org, en compliment de l'article 5 de la Llei Orgànica 15/1999 de Protecció de Dades de Caràcter Personal (en endavant LOPD), sobre la seva política de protecció de dades personals amb la finalitat que aquests decideixin de forma expressa, lliure i voluntària, si desitgen facilitar a l'EMPRESA les dades personals que els són sol·licitades al lloc web. També s'informa als usuaris de la incorporació de les dades en fitxers, el titular i responsable dels quals és CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA, portant a terme un tractament informatitzat amb la finalitat de cursar la seva sol·licitud, així com l'enviament d'informació comercial, per mitjans tradicionals i electrònics,sobre els serveis oferts actualment i en el futur.
Tret que específicament s'estableixi el contrari, es considerarà necessari completar totes les dades requerides als formularis. En cas de no proporcionar totes les dades estimades com a necessàries, CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA podrà, depenent del cas, no cursar la concreta sol·licitud que s'efectuï.
L'usuari haurà d'emplenar amb dades vertaderes, exactes, completes i actualitzades, responent als danys i perjudicis que pogués ocasionar a causa de l'emplenament defectuós dels formularis amb dades falses, inexactes, incompletes o no actualitzades. CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA ha adoptat tots els nivells de seguretat de protecció de les dades personals exigides a la legislació vigent de protecció de dades, instal·lant les mesures tècniques i organitzatives necessàries per a evitar la pèrdua, mal ús, alteració, accés no autoritzat i altres riscs possibles.
Igualment, CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA es compromet al compliment de la seva obligació de secret de les dades personals i del seu deure de guardar-les i adoptarà totes les mesures necessàries per a evitar la seva alteració, pèrdua, tractament o accés no autoritzat, tenint en compte en tot moment l'estat de la tecnologia. Així mateix, aquest deure de confidencialitat és d'obligat compliment per tots aquells tercers que, en virtut d'un contracte de serveis d'encarregat del tractament de dades, tinguin accés a les dades de caràcter personal i als equips o sistemes d'informació de CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA.
L'usuari o la persona que el representi podrà exercir en qualsevol moment el dret d'accés, rectificació, cancel·lació i, si escau, oposició d'acord amb l'establert a la LOPD i altra normativa aplicable a aquest efecte, adreçant una comunicació escrita i/o electrònica a info@canmc.org a CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA amb adreça Av. Pirineus, 23 baixos 17520 PUIGCERDÀ (GIRONA), en la qual s'acrediti la identitat de l'usuari.
En cas que l'empresa oferís algun tipus de servei especial en el qual determini unes previsions específiques diferents d'aquestes, pel que fa a la protecció de dades, tindrà primacia l'aplicació de les normes particulars indicades per a aquest servei en particular per damunt de les presents, en cas d'incongruència.
CLUB ALPI NURIA MASELLA CERDANYA es reserva el dret a modificar la present política, informant prèviament als usuaris dels canvis que s'hi introdueixin.