Ens fa l’efecte que quan esquiem no necessitem beure aigua, ja que relacionem la deshidratació amb la calor.

Però cal tenir en compte que l’esforç físic intens, la roba aïllant, les baixes temperatures i una altitud superior a 1500m; fan que es produeixi en el nostre organisme una pèrdua d’aigua que pot tenir greus conseqüències per la salut.

El fred fa que s’alterin els receptors que activen els senyals de set. Per aquest motiu, el cos no detecta adequadament la pèrdua de volum de líquid i no posa en marxa els mecanismes necessaris per mantenir una hidratació correcta.

Quan ens trobem a més de 1500m el nostre organisme presenta importants pèrdues d’aigua degut a; l’acceleració de la respiració, la respiració d’aire sec o la disminució de la concentració sanguínia com adaptació a la alçada.

D’altre banda, la roba aïllant ens fa suar més, i aquesta suor s’evapora mes ràpidament si l’aire és sec i fred.

8 Senzills Consells

Per tal de garantir un òptim estat d’hidratació en tot moment, l’Observatori d’Hidratació i Salut (OHS) per a esportistes proposa 8 senzills consells que evitaran riscos, assegurant un entrenament eficaç i segur. Preneu-ne nota!

  1. Beure abans, durant i després de practicar esport per garantir un òptim estat d’hidratació. A més a més, beure prou contribueix a retardar la fatiga i millorar el rendiment.
  2. Començar l’exercici ben hidratat i, durant el mateix, beure entre 200 i 300 mil·lilitres cada 20 minuts, depenent de la seva intensitat i durada.
  3. Després de l’exercici cal beure una quantitat equivalent al pes perdut multiplicat per 1,2.
  4. No confiar en la sensació de set. En realitzar un gran esforç físic desapareixerà aquest senyal d’alarma encara que només s’hagi begut una petita quantitat. Per això, és necessari beure encara que no es tingui set.
  5. Tenir sempre a mà una ampolla de beguda que ens faci recordar que s’han de beure petites quantitats cada poc temps.
  6. Evitar l’alcohol, sobretot durant el període de recuperació posterior a la pràctica de l’exercici, perquè afavoreix la diüresi.
  7. La varietat de sabors fa més fàcil hidratar-se. Incloure en la ingesta diferents begudes com aigua, refrescos, sucs, infusions… perquè ajuda a que la quantitat total de líquids sigui l’adequada.
  8. Optar per begudes amb bon sabor fa més desitjable i divertit beure.